Wat is Acupunctuur

Wat is acupunctuur?
Acupunctuur is een steeds meer toegepaste geneeswijze in Europa waarbij naalden op bepaalde punten via de huid in het weefsel worden gestoken. In ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten vullen elkaar voortdurend aan, maar kunnen ook uit balans raken. Deze onzichtbare banen noemen we meridianen; deze horen bij een orgaan of energiestelsel. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of een bepaalde functie. Ben je niet ‘gezond’, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden de energiestroom in de meridianen in beweging zetten.

Moxa

Naast de acupunctuur met naalden maak ik gebruik van moxa. Hierbij wordt een samengeperst kruid (bijvoet) verhit. moxa1Soms wordt dit direkt op de naald geplaatst en soms vlak boven de huid. Hierbij wordt het acupunctuurpunt of de meridiaanstroom in/onder de huid gestimuleerd, waardoor de energie en/of de doorbloeding beter gaat stromen. De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm, die ook in China veelvuldig gebruikt wordt.

Leef- en Eetpatroon

Naast het ‘behandelen’ besteed ik aandacht aan adviezen over het leefpatroon van de mens. Alle klachten staan onder invloed van ons welbevinden als mens. Het is tevens belangrijk dat we voldoende aandacht besteden aan ons eten, drinken en bewegen. Daarbij zijn variëren en pauzes nemen de sleutelwoorden. Al deze aspecten zullen uitgebreid aan bod komen gedurende uw behandeling en u zult inzicht krijgen in uw eigen mogelijkheden om uw klachten te beheersen, te verminderen en te voorkomen.

Kruiden

Ik moet bekennen dat ik helaas niet voldoende op de hoogte ben van de machtige werking van Chinese kruiden. Het besluit om mij niet deze kennis eigen te maken ligt enerzijds omdat dit een studie van minimaal 5 jaar omvat, en anderzijds omdat het ‘gemakkelijker’ met naalden is om op de oorzaak van de klachten te werken.

Overig

Meer informatie en achtergronden van Acupunctuur kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, de NVA klik hier of via de links te vinden in de openingspagina.